Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.07.17

Az alapszabályról (Esterházy ürügyén)

Majd, ha több türelmem, sok időm és (olyan kedvem) lesz, vissza kellene térni erre a „milyen nagy író is Esterházy Péter” című témára.

Mert a tegnapi, őt méltató, emlékezős, búcsúzós bejegyzésemmel nem arattam osztatlan sikert. Ez már abból is látszik, hogy viszonylag kevesen olvasták. (Habár a közel 600 olvasó egy nap alatt, nem mondható azért igazából kevésnek egy ilyen alig egy hónapja indított blog esetében, csak a többi bejegyzés olvasottságához mérten kevesebb).  

Tudom, (mert megszenvedtem vele én is) nagyon nehéz olvasmány, nem egyszerű, míg eljutsz odáig „hogyan kell őt olvasni”.  Az irónia, sőt a vitriolos irónia, a hatalmas műveltségéből, lexikális tudásából merítkező témakifejtései kevesek által követhetőek. Én ugyanúgy nem tudom sok esetben követni, mint azok, akik erről írtak a bejegyzésemre reagálva.

Az olvashatóságát még tovább nehezíti az a sok kiegészítő információ, amit az írásai közben az adott anyagához aktuálisan gyűjtött, csillagozott és a lábjegyzetekben magyarázott.

Vannak, akik a műveiből kiragadott részletekkel akarják bizonyítani magyarellenességét.

Vannak, akik egyszerűen kijelentik, hogy buzi, zsidó. (Így együtt, mert nálunk ez így együtt a kerek szitok szó) Kár, hogy azt nem lehet hozzátenni, hogy büdös migráns is, de ezt már (egyesek nagy bánatára) mégsem lehet ráfogni, mert ő itt maradt élete végéig a hazájában.

Volt ugyan nagyon nagy lehetősége elmenni, mert a származása, meg a rokonság, meg ilyesmik, de nem, ő itt maradt. (Már azt is tudjuk: egészen élete végéig.) Itt, ebben az országban élt, nevelt fel három gyermeket, írt sok-sok magyar emberről, sorsról, életről szóló művet. Mint ahogy maradt az apja, anyja, a majki nagymama, akiről megint csak hosszan lehetne mesélni, hogy mi minden történt velük, aminek ellenére mégis maradtak…

Nem, nem akarom én megvédeni sem Esterházyt sem a családját, (és nem csak őket, én úgy általában senki sem akarok megvédeni.)

Egyrészt nincs is rá szükségük, másrészt a jó, és tényeken alapuló érveléshez sokat kellene még utána olvasnom a részleteknek (ehhez meg becsülettel megvallva jelen pillanatban semmi kedvem nincs).

Én tisztelem aki itt él (ha van, mit tisztelni benne, nemre, vallásra, nemi identitásra való tekintet nélkül!) és azt is tisztelem, (ha tiszteletre méltó), aki elment egy másik hazába, mert jó oka (bármilyen oka!) volt arra, hogy elmenjen.

Nekem az a véleményem Esterházy Péterről amit 

bi-060601-99-d0001a330e28f1ca40fb9.jpg

leírtam. Másoknak meg lehet teljesen más véleménye.

Nem állítom, hogy amit én gondolok az a helyes, és ha valaki ettől eltérően gondolkodik az meg helytelen.

Én, az eddigi életemben átéltekből, erre a következtetésekre jutottam vele kapcsolatban, mások meg másféle tapasztalataik alapján, másfajta következtetésekre jutottak.

Nem jobbra, nem rosszabbra, egyszerűen másra!

És alapszabály: a „más" véleményt is mindig illik mindenkinek tiszteletben tartania!

(tudom, hogy tudod is ezt, én itt csak összefoglaltam a lényeget)

 

Hát ennyit belőlem mára, vigyázz magadra és öleld meg valamelyik szerettedet, ja és mosolyogj, mert attól szebb lesz a világ!

Barátsággal: T.mami

 ... és ha más itt vagy, szemezgess a többi blog-bejegyzésemből is…

 

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg, mert lehet, hogy az ismerőseid is szívesen olvasnák.

Ha szeretnél a későbbiekben is a mai magyar valóságról olvasni, (egy nagyi szemüvegén át) iratkozz fel a levelező listámra és nem maradsz le a legfrissebb bejegyzésekről sem.  

(A feliratkozáshoz csupán a képernyő jobb oldalán a Levelezőlista világos dobozban az email címedet kell megadni, aztán a fekete doboz Feliratkozásra kattintani, majd visszaigazolni az email címedre érkező megerősítő linket és kész is vagy!) 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.