Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Botrány magyar módra

Próbaképpen beírtam a Google keresőbe, hogy „MNB botrány” és ezt hozta ki: Nagyjából 286 000 találat (0,47 másodperc).

 Azért ez elég megdöbbentő így ránézésre is, nem igaz?! De az méginkább megdöbbentő, hogy ennek az egész arcátlan, pofátlan (tetű, szemét,… fokozzam?!) akció sorozatnak nagy valószínűség szerint semmi érdemi következménye nem lesz!

Hmm… botrány magyar módra mondhatnánk…

 

mnb_matolcsy_lemond.png

(Csak úgy közbevetőleg, hogy elhidd nem túlzok:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-22/a-1-billion-central-bank-guide-for-enriching-friends-and-family

Nézzük - nagyon leegyszerűsítve -  mi is történt? (Sajnos nem jó a múlt idő, nemcsak történt, ez történik):

Az MNB úgy gazdálkodott, hogy nyereségre tett szert. A nagyon csúnya demagógok azt mondják erre, hogy ez a nyereség nagyrészt a „megmentett” devizahitelesek átveréséből származik, de mi nem vagyunk ilyenek, mi azt mondjuk, hogy annyira szuper a jelenlegi jegybankelnökünk, hogy tevékenysége eredményeként az MNB nyereséget „termelt”. És ez a szuper jegybankelnök azt gondolta, ha megtermelte ezt a nyereséget, akkor ezt neki jogában áll elkölteni is. (állampapír vásárlás, a volt titkárnője könyve, a saját könyve, meg borozó, műkincs, ingatanok,… ilyesmi képzi a magasztos pénzköltési célokat).

Igaz, a pénz nagyobb részéből állampapírokat vásárolt az alapítványain keresztül. Hogy mi ezzel a baj?  Mert ekkora mennyiségű állampapírral már az államadósságot is lehet befolyásolni. (mondják a téma szakértői, és én hiszek nekik). Itt az lehet a trükk, hogy ha az alapítványok birtokában lévő, 200 milliárdnyi állampapír mennyiséget a mérési időszakban átadják az Államadósság-kezelő Központnak, akkor csökken az államadósság. A mérési időpont után pedig ismét vissza lehet venni a papírokat. (Mondta a kérdéssel kapcsolatba Mellár Tamás közgazdász) Magyarul: az állampapír vásárlások felvetik a tiltott monetáris finanszírozás gyanúját. Ez azt jelenti, hogy az állam saját magának ad hitelt. Ezt elvileg szigorúan tiltja az Európai Központi Bank, amely a Magyar Nemzeti Bank fölött is felügyeletet is gyakorol. Az Európai Unió malmai lassan őrölnek, jelenleg vizsgálják a kérdést. Amúgy az Európai Központi Bank Matolcsy György szinte minden intézkedésével elégedetlen. Nemcsak az állampapír-vásárlásokat kritizálják, hanem a Budapesti Értéktőzsde megvételét, az ingatlan- és műtárgyvásárlásokat, illetve a jegybank önfinanszírozási programját is.

Már maga ez az „alapítványosdi” is egy agyrém!

Tovább menve, az jottányit sem zavarta, hogy a fennálló rá vonatkozó törvény alapján erre nem lett volna joga. Csak törvényi felhatalmazás alapján lehetett volna bármire is kiadni a jegybanki pénzeket. (Csak itt a zárójelbe csendesen jegyzem meg, hogy ehhez kellett volna annak a csúnya Brüsszeli bürokráciának az engedélye, amit egészen nagy biztonsággal jósolhatóan sosem kapott volna meg, így aztán nem is kért rá engedélyt, csak csinálta). Hogy az egész nagyon frankó és kerek legyen, hoztak néhány törvényt, hogy minden idetartozó ügylet titkos. Igaz, ugyan, hogy ez közpénz, de ők úgy döntöttek, hogy nem közpénz és kész. (ŐK: a kormánypártok, a Fidesz és a nemlétező tagságú KDNP). Azonban mégsem annyira egyszerű, mert történt apró csoda, a Kúria és az Alkotmány Bíróság is úgy döntött, hogy ez alkotmányellenes. (Mármint az, hogy titokban lehet tartani).  Arról, hogy ezek az alapítványokhoz juttatott pénzek mennyire belterjesen saját maguknak, meg sógornak, komának és jóbarátnak lettek kiosztva szó sem esik!!

Így nincs nagy happy end, ezek a döntések csak annyit jelentenek, hogy nem lehet teljesen titkosan kezelni mire ment el a sok-sok milliárd. A döntés után sok adat került nyilvánosságra. Olyan adatok, ami egy jó ízű káromkodást minden jóérzésű hazafiban beindítja.

   mnb-korrupcio-d000243a2383bb64cf807.pngDe úgy kb. ennyi. Jegybank elnök marad a hivatalában.

Sőt, jár neki a Mo-on egészen kimagaslónak számító havi 5 milliós fizetés, (+egyéb juttatások számolatlanul, gondolom) és szemrebbenés nélküli jelenti ki, amikor rákérdeznek a parlamentben, hogy ezt mégis hogyan gondolta, hogy ez az ellenék áskálódása és mind az összes rágalom és blöff, blöff és blöff.  

 Aki még nem borzadt el kellőképpen annak a figyelmébe ajánlom még ezt a cikket is:  

http://hvg.hu/gazdasag/201618__matolcsykonyv__664_oldalondicseret__hazugsagok_es_elhallgatasok__vigyazat_csalas

VISZONT!

Mielőtt azt mondod, hogy egyoldalú vagyok és elfogult, hallgattassék meg a másik fél is:

(és itt a kormányközeli sajtó híreiből vett idézetek következnek, dőlt betűkkel meg az én semmilyen tudományos ismeretséggel nem rendelkező, mondhatni, mindössze a józan paraszti eszemre hagyatkozó megjegyzéseimet láthatod. Ez utóbbiak éppen ezért lehet, hogy teljességgel hibás következtetések!)

Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy ötvenmilliárd forint osztalékot fizet a költségvetésbe az MNB a tavalyi eredményéből.

Az MNB tájékoztatása szerint a jegybank döntésének köszönhetően az államadósság a GDP mintegy 0,15 százalékával csökkenhet. Az MNB 2002-ben fizetett utoljára osztalékot az államnak, osztalék fizetésére tehát az elmúlt 13 évben nem volt példa - áll a közleményben.

A jegybank alapítványainak gazdálkodása felelősségteljes és eredményes - mondta Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője, az elmúlt 2 év alatt az eredetileg hozzárendelt vagyonon felül 830 millió forinttal több áll rendelkezésre, 3,3 milliárd forinttal támogattak csaknem 700 oktatási kutatási programot, ösztöndíjat.

Kitért arra, hogy jogszerű lehetőség van rá és számos uniós példa található arra, hogy a központi bank társadalmi felelősségvállalási programokat vezessen. A jegybank által vásárolt ingatlanok jó befektetésnek bizonyultak, értékük növekedett is vásárlásuk óta a szóvivő szerint, így ez a szegmens is jól hasznosul az elhelyezett vagyonból.

Mint mondta, az alapítványok állampapír-vásárlásaikat kereskedelmi bankokon keresztül végezték. Ezt nem tiltja semmi, normális működés része, olyan befektetési forma, ami biztosan garantálja a közvagyon gyarapítását - mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy mire kapott a VS.hu kiadója az MNB alapítványaitól mintegy félmilliárd forintot, a szóvivő kifejtette: az alapítványok a jegybanktól függetlenül működnek, a konkrét projektekkel kapcsolatos döntések pedig azok kuratóriumaiban születnek. Hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a jegybank eredményének terhére, az MNB alapfeladatainak ellátásán túl létrejött a Pallas Athéné alapítványcsalád. Eddig több mint hétszáz oktatási, kutatási pályázatra, programra fizettek, eközben a rendelkezésre álló tőke 830 millió forinttal nőtt.

Közben cáfolta a New Wave Production Kft. és a New Wave Media Kft. azokat a híreket, amelyek szerint Szemerey Tamás tulajdonosa lett volna vagy lenne a cégeknek, illetve az azokhoz kapcsolódó Origo és vs.hu hírportálnak.

„Ennek okán azon feltételezések is teljességgel megalapozatlanok, amelyek összefüggéseket láttatnak a rokoni kapcsolatok és a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által a fenti cégeknek folyósított támogatások között” – közölték.

Tegnap tucatnyi újságíró adta be felmondását a vs.hu-nál, beleértve a főszerkesztőt is.

(Csak azt nem értem, hogy miért adták be ezek az újságírók a lemondásukat, ha mint a fentebbi sorokból kiderül, minden rendben van?)

Az MNB a magyar felsőoktatás éves állami támogatásának mintegy másfélszeresét, 200 milliárd forintot adott saját, az unortodox tanok oktatására létrehozott alapítványainak.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a közgazdasági és pénzügyi oktatásban fordulatra, ehhez új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra van szükség. Megjegyezte azt is, hogy  Magyarország sikere a következő évtizedekben a képzés megújításán múlik, az MNB alapítványai pedig az oktatási rendszer erősítését segítik elő.

Az MNB elnöke kiemelte: az alapítványokra, ingatlan beruházásokra fordított összeg nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetniük, a jegybank a nyereségéből fordított ezekre a kiadásokra.

(Ez egy óriási tévedés! Az MNB pénze is a magyar adófizetők pénze, merthogy közpénz!!)

Matolcsy György kiemelte: a 24 hónapos alapkamat-csökkentési ciklus hatásaként két év alatt 280 milliárd forintot takarított meg a jegybank, több százmilliárd forintot az üzleti szektor a kisebb kamatokon keresztül, és hosszabb távon évi több mint 300 milliárd forintot a költségvetés az alacsonyabb állampapír hozamokon keresztül.

(Erről itt egy egész tanulmányt lehetne írni, hogy minek mi az ára és a következménye, úgyhogy hagyjuk inkább… a „megtakarításról” meg kérdezd meg pl. a svájci frankban eladósodottakat, mi a véleményük róla…)

Hangsúlyozta: a 280 milliárdos megtakarítás miatt lehetett az MNB nyereséges 2013-ban és pozitív eredmény várható a következő években is, ez teremtette meg a lehetőséget az alapítványok létrehozására, valamint az ingatlanok vásárlására.

A „másik vélemény szerint”: az MNB azt tehetné, amire törvényi felhatalmazása van, ezekre pedig nincs…)

A jegybank elnöke kitért arra: az MNB nyilvánosságra hozta alapokmányát, új "belső alkotmányát", amelyben megfogalmazta: arra törekszik, hogy a jövőben ne terhelje a költségvetést, viszont ha nyereséges, akkor azt nem fizeti be osztalékként a költségvetésbe, hanem maga dönt annak felhasználásáról. Rámutatott: a jegybank a következő években, évente 300 milliárd forinttal javítja a költségvetés pozícióját, ebből bármilyen célra lehet költeni, akár évente 1 százalékkal lehet csökkenteni a GDP-arányos államadósságot. Az MNB növekedési hitelprogramja az éves GDP növekedés mintegy harmadát hozza, ez szintén többlet költségvetési bevételt jelent - emelte ki Matolcsy György.

(Ehhez már nem is akarok semmit hozzáfűzni…)

 

…és ünnepélyesen megígérem nem politizálok mostanában többet… De, hát én egy olyan nagyi vagyok, akit még az ilyen dolgok is érdekelnek, és elárulom egyik rendszeresen olvasott kedvenc újságom (és netes portálom) ma is - és már a szocializmus építgetésének kísérlete alatti évtizedekben is az volt - a Heti Világgazdaság. (HVG) de, hogy ne legyek egyoldalú rendszeresen belenézek a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és hasonló újságok híreibe is. (meg még sok minden másba…)

 

(Viszont töredelmesen bevallom, a Kossuth rádiót jó ideje már rövid ideig sem bírom hallgatni…)

Képek: Alfahír, publicus.hu

 

 

Hát ennyit belőlem mára, vigyázz magadra és öleld meg valamelyik szerettedet, ja és mosolyogj, mert attól szebb lesz a világ!

 ... és ha más itt vagy, szemezgess a többi blogbejegyzésemből is.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg, mert lehet, hogy az ismerőseid is szívesen olvasnák.

Ha szeretnél a későbbiekben is a mai magyar valóságról olvasni, (egy nagyi szemüvegén át) iratkozz fel a levelező listámra és nem maradsz le a legfrissebb bejegyzésekről sem.  

(A feliratkozáshoz csupán a képernyő jobb oldalán a Levelezőlista világos dobozban az email címedet kell megadni, aztán a fekete doboz Feliratkozásra kattintani, majd visszaigazolni az email címedre érkező megerősítő linket és kész is vagy!) 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.