Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.20

EMBEREK, SEGÍTSETEK!

Néhány nappal vagyunk karácsony előtt.

Az az aktuális problémám, hogy jók lesznek-e az ajándékok, amiket vásároltam és, hogy milyen sorrendbe ütemezzem be a bejgli sütést és a kókusz tortát, meg a tervezett ételeket, hogy még kellően friss legyen minden pont az ünnepre, mire jönnek a gyerekek. Már megvannak az ajándékok, rendben a lakás, hűtőben, fagyasztóban, kamrában minden ami szóba jöhet a több napos ünnepi menühöz. Kis táblázatot firkantok a reggeli kávézás mellett melyik napon mikor mit kell megcsinálnom, hogy minden idejében kész legyen. Kiderül, jól állunk. A mai napom még lehet ilyen olvasgatós, írogatós, netezős.

Kellemes meleg lakás, lábamon puha takaró, idebújt mellém a szürke cicám, „aki” hangos dorombolással jelzi, köszöni szépen nagyon jól van, ölemben a laptop, olvasgatom a híreket.

Szóval szinte giccses, béke és biztonság körülöttem…

Ekkor látom meg a képet az egyik hírportálon: a kiégett ház előtt áll az asszony a három fiával. Ahogy néznek bele a kamerába, a tekintetükbe ott van minden: végtelen szomorúság, tanácstalanság…

3337066.jpg

Látjátok emberek, így jártunk, most mi lesz velünk?!

l3337069.jpgA döbbenet csak fokozódik, ahogy jön a többi kép. Üszkös falak, szénné égett, felismerhetetlen tárgyak.

 

Régen jól ismertem az életüket, de sok éve már semmit sem tudok róluk (mint általában a falu többi lakójáról sem). Az emlékeimben ezek a fiúk még kis óvodások voltak, most meg itt áll ez a három kis kamasz a romok előtt. A tűz martalékává vált mindenük. Az a kevés, ami volt, az is mind. Sorolják az újságírónak, hogy mi hiányzik legjobban… de hiszen a világon semmijük se maradt, most még fel se tudják mérni, mennyi minden tűnt körülöttük el pillanatok alatt – gondolom elborzadva.
l3337067.jpg

A cikk szerint most befogadták őket valahova, de tudom,  ahhoz, hogy legyen egy normális otthonuk komoly segítségre van szükségük, mert ők ebből talpra állni önerőből képtelenek.

Emberek segítsetek! Ez van a fiúk szemében ezeken a képeken…

Ott volt a cikk végén ez a számlaszám:

Mente Jolán 11600006 – 00000000 – 79892601  

Most nem jövök itt a karácsonnyal, a szeretet ünnepével, meg az adakozzatok, mert akkor meg lesz a jutalmatok a nagy elszámolásnál… egyszerűen csak kérlek benneteket!

Én utaltam egy összeget, és arra kérek minden jóérzésű embert, akihez eljutnak a soraim, hogy csatlakozzon hozzám, és bármilyen kis összeggel is, de támogassa őket. Mert ennek a három jobb sorsa érdemes fiúnak nincs más esélye, csak egy közösségi támogatásból összehozott új otthon.

(és felajánlom a segítségemet Joli, – ha szükség van rá – ahhoz is, hogy az összegyűlt adomány a lehető legjobban hasznosuljon a számukra).

                                                                                                               (a fotók forrása: a kisalföld.hu)