Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.26

Mesélek (most éppen) egy hálátlan cigánylányról

Na ja, és itt adódik is mindjárt néhány kérdés: Mi az, hogy hálátlan cigánylány.  Talán azért akartam segíteni, mert hálát vártam? Milyen alapon? Kérte, hogy segítsek? Persze, hogy nem! Akkor meg minek akartam beleavatkozni az életébe? Hogy majd megmentem, és jó útra terelgetem? Egyáltalán mi számít „jó útnak”? Az, amit én annak gondolok? Hát nem, nem is biztos, hogy az a jó út! Sokkal inkább mindenkinek a saját maga útja a jó út, úgyhogy hagyjuk is meg mindenkinek a saját maga útját! Vajon tudtam mindezt akkor is? Vagy ez már az azóta elmúlt évek „bölcselete”? Egyáltalán történik velünk olyan amiből levonjuk a tanulságot és bölcsebbek leszünk?!

Na, jó hagyjuk ezt az önmarcangolós izét, foglalkozzunk most már inkább a mesével! (ami persze lehet, hogy egyáltalán nem is mese…)

10361775056_4c46c1ed3f_o.jpg

Szóval, volt valamikor egy kis cigánylány "barátnőm".  Azért az idézőjel, mert csak szerettem volna, ha valóban barátság lesz köztünk, de aztán, idővel rá kellett jönnöm, hogy ebben az életünkben sosem leszünk mi barátok!

Kicsit időzzünk el azért ennél, a kis szónál: „cigánylány”. Engem (de most komolyan!) nem igazán érdekelt semminémű etnikai felhang. Nem különböztettem meg a színük szerint az embereket. Nagy duma, mi? Mert igazából mégis, hiszen ha nem így lett volna, akkor minek állok le itt magyarázkodni?!

Ha nem különböztettem meg, akkor csak simán cigánylány és kész… Már léphetünk is tovább…

 Ok, tényleg lépjünk, mert már megint jönnek ezek a senki által meg nem válaszolható kérdések…

Azért el kell mondjam, úgy az életben voltak nekem nagyon jó haverjaim a cigányok között is, és volt, akivel kölcsönösen nem szívleltük egymást, (ugyanúgy, mint a magyarok között), de persze barátom az egy szem sem akadt köztük. (És a dolgok jelen állása szerint ezután sem lesz.)

Nem tudom megfigyeltétek-e már, de ezek a lányok szinte mind nagyon szépek.

423-06-00000-00-19675-34356-crop.jpg Igaz, a virágzásuk, csak rövid ideig tart, mert korán érnek és sajnos elhamvad szépségük nagyon hamar. Nos, ez a szóban forgó kislány is egy ilyen szépség volt. Éjfekete hosszú haj, gyönyörű hatalmas barna szemek, arányos szép test, már 14 évesen kész nő.

Gyakran találkoztunk, mert anyukája őt küldte különböző ákombákom levélkéivel, hol erre, hol arra hivatkozva, hogy kellene egy kis pénz.

Ja igen, az anyja is egy külön történet, de vissza a kiscsajra:

Minden látogatása alkalmából olyan agresszivitás sugárzott belőle, hogy az ember lánya rögtön védekező állásban húzódott a jelenlétében. Persze többször megpróbálkoztam kideríteni mitől van ez nála, de kevés sikerrel, mert nem nagyon akart velem (sem) szóba állni.  Amíg egy látogatása alkalmából megeredt a nyelve, váratlanul beszélni kezdett.

ciganylany.gifOlyan sértettség, megalázottság volt benne, hogy döbbenten hallgattam. Dőlt belőle a vád, és a sérelem. Telis tele volt tüskével.

És ez akkor is döbbenet volt, ha tudtam, hogy amit sérelemnek érez és mások hibájának tart, abban nagyészt ő maga a hunyó. Gyűlölte pl. a tanárát, mert megalázta azzal, hogy feltételezte lopott a suliban. Azt érezte mindenki lenézi őt, mert csak egy cigány. Az osztályban nem állnak szóba vele, nincs barátja. Őszintén megsajnáltam.

Egy vérig sértett emberke, aki szűkölve vágyik a jó szóra, meg az elismerésre, de közben mindent lerombol mindenkit halálosan megsért maga körül. Saját erejéből esélye sincs innen kimászni.

De talán sikerülne, ha kapna egy szalmaszálat, amibe belekapaszkodhat. Talán én tudom adni neki ezt a szalmaszálat?!

Órákig beszélgettünk. Ez után még sokszor megkeresett.

Volt, hogy nem csak panaszkodott, engem is hagyott beszélni. Megbeszéltük, az  hogy így kiközösítik az elsősorban ő hibája. Hisz végig megy a falun úgy, hogy felvágja a fejét és nem köszön senkinek. (Kisfaluban, ahol mindenki ismer mindenkit ez különös bunkóságnak számít). Az osztálytársai persze, hogy nem szívesen vannak vele, ha kis pisisnek tartja őket. Megígérte nem fog csavarogni, tanulni fog. És kitalálja, hogy mi az, amit igazán szívesen csinálna, amiben nagyon jó, és abban kell tovább lépni. (Kell valami sikerélmény, amibe kapaszkodni tud, ami erősíti az önbecsülését, gondoltam).

Erősítésül, adtam neki egy könyvet, kértem olvassa el. Egy is cigánylány története, jó sztori, tanulságos, gondoltam ez is segíthet rajta. (a könyv: Halasi Mária: Az utolsó padban, később kiderült sosem olvasott belőle egy betűt sem).

Hamarosan jelentkezett megint, hogy tudja, mit szeretne: (amiben sikere lehet, ami örömöt ad neki) modern táncot tanulni.

Úgy tűnt jó úton vagyunk. 14737312044_627624b030_m.jpg

Kerestem tanfolyamot, mindent leegyeztettem, pénze nem volt, kifizettem az első két hónap tandíját. Pár hét múlva kiderült, nem ment el, be sem fizette. Kórházba került a testvére, neki kellett a pénz, mondta amikor felelősségre vontam.

Elhittem, olyan meggyőző volt.  

Egy - két hét és jött megint, hogy beteg a testvére és ő csak akkor tud segíteni az anyukájának, ha van mobil telefonja. Ezt már nagyon nem akartam elhinni, de  a dumájával megint csak levett a lábamról.

Nem is tudom már mi volt az utolsó csepp a pohárban, amikor azt mondtam, hogy

nem adok semmi dumára, csak ha igazi orvosi igazolásokat mutatsz. Nem, tényleg nem kiabáltam, csak keményen kiosztottam…

Nem jött többet.

4180301202_c54a1a0637_o.jpgEltelt azóta sok év. A napokban szervizben volt a kocsim, busszal jöttem haza, az előttem levő ülésen ült az anyja (akivel váltottunk néhány szót, kedvesen érdeklődött hogy vagyok, mi van velem) mellette egy szőke nő. Csak amikor leszálltunk jöttem rá, hogy ez a szőkeség az „én cigánylányom”.

Futólag rám nézett, de egy röpke köszönésre se méltatott…

Képek:FLICKR

Hát ennyit belőlem mára, vigyázz magadra és öleld meg valamelyik szerettedet, ja és mosolyogj, mert attól szebb lesz a világ! 

                                                   Barátsággal: T.mami

 ... és ha más itt vagy, szemezgess a többi blogbejegyzésemből is.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg, mert lehet, hogy az ismerőseid is szívesen olvasnák.

Ha szeretnél a későbbiekben is a mai magyar valóságról olvasni, (egy nagyi szemüvegén át) iratkozz fel a levelező listámra és nem maradsz le a legfrissebb bejegyzésekről sem.  

(A feliratkozáshoz csupán a képernyő jobb oldalán a Levelezőlista világos dobozban az email címedet kell megadni, aztán a fekete doboz Feliratkozásra kattintani, majd visszaigazolni az email címedre érkező megerősítő linket és kész is vagy!) 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.