Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.24

Mik vagytok ti, Istenek?

Vannak napok, amikor úgy születnek a blog bejegyzések, mint a parancsolat. Van egy ötlet, egy gondolat, amiből következik sok másik és pikk-pakk kikerekedik valami pofás bejegyzés.

És vannak napok amikor csak próbálkozik az ember lánya, és egyszerűen nem jön az ihlet, nem akar kikerekedni semmi normális vagy egyáltalán még addig sem jut el, hogy képes legyen leülni a billentyűi mellé. Mert végül is nem múlik rajta semmi fontos dolog, hagyja is a fenébe. Aztán napok telnek el így. Közben lelkiismeret-furdalás, és újabb próbálkozások. Nem is olyan egyszerű ez!

Akkor most tekintsük úgy, hogy munka, hogy munka van, és akkor írni kell.

No, lássuk mire megyünk így?

Nézzük talán a megkezdett sorokat…

Íme egy ilyen: (Ja, látom, már megint egészségügy, pedig volt egy olyan elhatározásom eredetileg, hogy ez aztán nem lesz egy olyan, nyugdíjas-nyavajgós, hogy gyorsan elmesélem mi bajom éppen, no mindegy legyen az egészségügy megint…)

Napok óta kering a neten egy levél. Egy fiatal lány írta annak az orvosnak, aki nem vette észre a nőgyógyászati daganatát…  

Totál félre kezelte, de a csaj valamilyen csoda folytán mégis megúszta a dolgot. Így most van lehetősége  - legalább így virtuálisan - felelősségre vonni azt az embert, akitől elvárható lett volna a jó diagnózis, és az abból következő megfelelő ellátás.

(Azt a részét most ne vizsgáljuk a történetnek, hogy akkor sem biztos, hogy sokkal jobbak lettek volna az esélyei, ha gyorsan felismerik a baj okozóját és a „megfelelő” kezelést kapja, mert egy rákos daganatnak mi a „megfelelő” kezelése?! Ezt majd egyszer máskor boncolgassuk inkább, most vissza a levélírójára).

Kiskirálynak nevezi a dokit, mert a viselkedése, mint egy kis királyé. Úgy nagyjából mindannyian tudjuk mit is ért ez alatt. Azt, aki elvárja a vastag borítékot, általában meg is kapja a sok kiszolgáltatott embertől, aki a rendelőjébe kerül, de ez nem kötelezi őt semmire. Neki ez egészen egyszerűen jár, azon egyszerű oknál fogva, hogy ő az ORVOS. Nem kell ettől még nagyon lelkiismeretesnek, meg figyelmesnek lennie. Nagy tudásúnak, és jó diagnosztának sem. A borítékot azért kapja, mert… Mért is?

Micsoda paradox helyzet!

Azért adjuk a pénzt, hogy jó ellátást kapjunk, vagy legalábbis jobbat, mint amit általában kapnak a rendelőkben a betegek.

De mivel szinte mindenki ad, így nem tudjuk megvenni magunknak a jobb ellátást, hisz (majdnem) mindenki ad. Ebből viszont az következik, hogy mindenkinek „jobb” ellátás dukál. Nem igaz? Így aztán doktoraink nyugodt lelkiismerettel teszik el borítékjainkat, és ugyanúgy bánnak velünk, mint az összes többi beteggel, hisz ők is adnak, tehát vissza is tértünk a kör elejére.

Akkor vagyunk csak jobb helyzetben, ha mi megtudjuk fizetni, viszont lennének (elég sokan) akik nem tudnak egy vasat se adni.

Tehát drukkoljunk azért, hogy nekünk legyen pénzünk és sok ember legyen olyan szegény, hogy neki meg ne legyen?!

Nekem mondjuk nem a „Kiskirály” jut eszembe, némely orvosi köpenybe bújt embertelen ember példányról, hanem a réges - régi időkből származó: Mik vagytok ti, istenek? könyvcím.

Kende Péter írta, még a múlt században, mert ez a téma már akkor is könyvírásra ihlette az írókat.(DE ez a lány nyilván nem is hallott erről, mint annyi mások sem...)

És a kiskirály, isten dokik szépen átélték, túlélték a múlt századi szocializmus fel(nem) építésének időszakát és minden különösebb megrázkódtatás, változtatás nélkül élnek és virulnak ebben az oligarhizmus-építős jelen századunkban is.

Nem, azért sosem szabad általánosítani! Ha vannak negatív tapasztalataink bármiről is, az nem jelentheti sohasem az egészet! Igenis ki kell mondani, hogy

1halapenz3.jpgvannak a rendszerben olyan orvosok is, akik akkor is emberségesek, korrekt ellátást és odafigyelést adnak, ha nem honorálják (előre) őket a betegek!

Én is ismerek egy ilyen orvost. 

 

 

Fotók: flickr

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg, mert lehet, hogy mások is szívesen olvasnák.

Ha szeretnél a későbbiekben is a mai magyar valóságról olvasni, iratkozz fel a levelező listámra és nem maradsz le a legfrissebb bejegyzésekről sem.  

(A feliratkozáshoz csupán a képernyő jobb oldalán a Levelezőlista világos dobozban az email címedet kell megadni, aztán a fekete doboz Feliratkozásra kattintani és kész is vagy!)