Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.05

A polgármester kommunikációja

Lehet, hogy ez kezdetnek így első olvasatra sokkoló, ezért most lazítsunk egy kicsit.

A pm-nek nem csak ezek a hivatali munkák töltik ki az életét, hanem ugye időnként ki kell állni a népe elé, és szólni kell hozzájuk.

Ha elég bátorságot éreztél ahhoz, hogy jelöltesd magad és meg is választottak, akkor te már sokat tudsz erről a területről is, vagy úgy, hogy ösztönösen jön, vagy tanultál is valamit hozzá. Szükséged is van erre, mert azt kell mondjam, erre sem készít fel senki. Magadnak kell kikínlódni ezt is.

Komoly tudománya van ugye a kommunikációnak, a politikában minden lépését megtervezik, szinte minden nyilvánosan elhangzó mondatot elemeznek, mert a szónak nagy hatalma van. Ezt tartsd szem előtt, kicsiben is így van!

És nincs minden helyzetre kidolgozott recept. Talán csak fő szabályok. És az sem biztos, hogy amit én gondolok róla az az üdvözítő neked is, mert mindenki másmilyen egyéniség, ezért mindenkinek saját magának kell kialakítani kommunikációs stílusát is.

Ami a legfontosabb, az őszinteség és a hitelesség. Tudom, ásatag dolognak tartod, különösen annak tükrében, hogy ismered napjaink közéletét.

Azonban hadd hívjam fel a figyelmedet egy fontos szempontra. Én a kis települések életéről beszélek. Itt más a közeg, mint a nagyobb politikai színtereken. Itt nem lehet mellébeszélni, itt az eredmények vagy az eredménytelenség azonnal látszik. Nem lehet felelőtlenül ígérgetni, aztán nem teljesíteni és egy röpke mosollyal tovább menni, mert te idevaló vagy, te itt élsz, neked minden megnyilvánulásodat látják. Ha, nem vagy hiteles nem vagy őszinte azonnal kiderül és nincs másik lehetőséged, ha egyszer elszúrtad, nincs másik párt, ahol mint főnix madár feltámadhatsz megint és folytatod, ahol abbahagytad. És azt sem mondhatod, mint „egyszeri” politikusunk, amikor a választási ígéreteit kérték rajta számon, hogy, ja, azt a kampányban mondtam, és ugye a valóság, az teljesen más.

Azt gondolom, az embereket be kell avatni a dolgokba. Tudniuk kell arról, hogy milyen lehetőségek vannak, mik a gondok, ha ötletük van, igényük van valamire legyen lehetőségük elmondani.

Azonban ez sem ilyen egyszerű. Én a kezdeteknél azt gondoltam, hogy az a helyes megoldás, ha úgy három havonta, leírom az egész falu számára, hogy mi történt, milyen problémák adódtak, és azt hogyan próbáltam megoldani. Egyrészt magamat is igazolandó, másrészt, hogy képben legyenek. Hisz rájuk tartozik, ő értük történik minden.

Miután olyan terület nem is volt, ahol ne borzalmakba ütköztem volna, ezért ezek eléggé hosszú és borús irományok lettek. Végül az jött ki belőle, hogy itt mindent rosszul csináltak az elődök, és én vagyok az üdvözítő aki ettől a fertőtől megmenti a falut. (Még néhány hónap kellett volna, hogy bekövetkezzen a csődhelyzet, de ezt vagy elhiszi nekem valaki, vagy nem.) A negyedik, ötödik tájékoztató után már annak is elege volt az egészből, aki egyébként tudta, hogy igazam van.  Fel sem fogták már a milliós hiányt, a sikkasztást, a hozzá nem értést, egyszerűen pár hónap múlva már  nem is érdekelte őket!

Jó szándékúnak tűnő gondolatom visszájára sült el, beképzelt, öntelt majomnak tűntem a szemükben, aki csak panaszkodni, meg visszafelé mutogatni tud

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.