Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.01

Te lettél az új polgármester?

Régóta érlelődik már bennem ennek a kis dolgozatnak a gondolata. Hogy megosztom azokat az élményeimet, tapasztalataimat, keserveimet, örömeimet, melyek  a polgármesterré választásom után értek.

Az újonnan megválasztottakat kicsit bevezetve a ”szakmába”, a régen gyakorlóknak meg összefoglalva a dolgokat, a kivülállóknak meg csak úgy "ízelítőül".

Nem egy tudományos értekezést olvasol. Nem is egy szakértő által készített dolgozatot. (Annál is inkább, mert a „szakértőkről” nekem sajátos véleményem van, de erről majd később) Nem találsz a végén egy felsorolást a felhasznált irodalomról, csupán a gondolataimat, az érzéseimet, a véleményemet olvashatod arról, hogy egy polgármester mivel kerül szembe a megválasztása után. Mert nem tudod még, mire vállalkoztál. (Persze, ha végigböngészed ezt az irományt, akkor sem leszel a téma szakértője.)

Nem is ez a célom vele.

Azt szeretném csak, ha kicsit képben lennél, apró kis iránytű, hogy a kezdeti nehézségeken átsegítselek. (Ha épen polgármesterségre adnád a fejedet) Hátha lesz, hasznosítható ötletem, vagy csak elindítok egy gondolatsort. Vagy éppen kivívom ellenszenvedet, és azt mondod, no nem, én így biztosan nem.

Mielőtt belevágsz a figyelmedbe ajánlom a következő sorokat:

„ A dolgok, csak messziről tűnnek szépnek. Amikor már megszerezted őket, üressé válnak.....  Ha nagy tiszteletnek örvendesz, rabszolga lesz belőled, mert akkor mindig teljesítened kell az emberek elvárásait, máskülönben oda lesz a jó hírneved. Csak akkor hiszed, hogy a hírnév fontos dolog, ha nem vagy híres. Ha nem övez tisztelet, akkor ácsingózol utána. Ha tisztelet övez, akkor fizetned kell érte. Minél jobban tisztelnek, annál erősebb nagyítón keresztül figyelik az emberek, hogy vajon teljesíted-e az elvárásaikat, vagy sem. Minden szabadságod odavész….”

De ezen szavak igazságára csak akkor jössz rá, ha már mélyen benne vagy.

De, sohase feledd, bármikor ki lehet szállni, igaz, minél később jössz rá, ez annál nehezebb. (Ha meg már most is elhinnéd, el se kezdted volna.)

Most viszont nézzük inkább, ki is az a polgármester?

 Ez nem egy foglalkozás, nem egy bárhol is jegyzett szakma, sehol nem képzik rá az embereket. Csak gyakorlati képzés létezik, és egyből élesben. Ahogy a poszthoz jutsz, azonnal csinálni kell. Nem számít, hogy nem tudsz a tennivalókról semmit, ettől még az első perctől fogva te vagy a felelős mindenért.

És még valami így bevezetőül. Csak a kis falvak életét ismerem közelről. Lehet, hogy egy városban teljesen máshogy működik a rendszer, arról nincsenek ismereteim. Azt írja meg valaki más…

 

 

Levél féle pm. barátomnak:

Szóval, te kaptad a legtöbb szavazatot! Az első érzés az öröm, hogy de jó, bíznak bennem, feltételezik rólam, hogy én ezt jól tudom csinálni, vagy legalábbis jobban, mint az elődöm. Arról nem is beszélve, ha nő létedre választottak meg. Mert egyenjogúság ide-vagy oda, azt mindenki tudja, hogy nemünknek sokkal nehezebb kivívnia a bizalmat ezen a területen (is.)

De ettől még egy percig ne bízd el magad!

 Mostantól nem számít, hogy egy szavazattal győztél, vagy tetemes fölénnyel. Az is lehet, hogy arányaiban sokan szavaztak rád, mert bíznak benned és az is, hogy azért,  mert az elődödet már nagyon utálták, és azt gondolták, hogy annál már te is jobb leszel. Tudnod kell, hogy egyik esetben sem szeret mindenki.

Viszont mindenki kritikusan szemléli minden lépésedet, minden megnyilvánulásodat, minden döntésedet, számtalan irigyet szereztél, csupán attól a ténytől, hogy pm. lettél. Mostantól mindenki kritizálhat a legprimitívebb embertől a műveltebbig. Mindenkinek lehet véleménye rólad, mindenkinek lehetnek elvárásai, igényei. Te lettél ugyanis a falu lábtörlője.

A döntéseidet nem fogod tudni megmagyarázni. Sokszor nem is kíváncsiak az ok-okozati összefüggésekre, de véleményük, az akkor is lesz, ha nem tudnak a témáról semmit. Mint a foci, ért hozzá mindenki. És sokszor az emberek érdekeit, pénztárcáját közvetlenül érintő döntéseket kell hozni, így mindenkit személyesen érint a dolog. Általánosságban könnyű az esetleg kellemetlen racionizálással egyetérteni, viszont egész máshogy ítéli meg, ha személyesen is érint valakit, vagy valakijét a döntésed.

Ha megpróbálod megmagyarázni, sem érsz el semmit mert, aki szolidáris veled, annak nem is kell a magyarázat, az nyel egyet és elfogad,  aki meg nem, annak, ha megfeszülsz sem szolgálhatsz magyarázattal.

Azt gondolod most, hogy ez egy csapatjáték és igazából minden döntés mögött ott áll a képviselőtestület? Valójában így igaz. A pm. egyénileg nem nagyon hozhat döntéseket, nagyon korlátozott a hatásköre, szinte mindenhez testületi határozat kell. Azonban ez a gyakorlatban akkor is azt jelenti, hogy minden döntés mögött a pm. áll, az emberek előtt. Nem az egész testület felelős, hanem kizárólag a pm. (Egyszerűbben: mindig, mindenért téged fognak szidni!)  Egyébként is a jó dolgokban szívesen osztoznak veled és mondják, hogy megcsináltuk, de a gubancos dolgokban minden esetben magadra maradsz.

És ez – ha jól belegondolunk - természetes is, hogy így van, mert a testület nem vesz részt a mindennapi munkában, nem lehet soha annyi ismerete mint neked. Mindenről meg nem lehet tájékoztatni őket. Te irányítod a munkát te befolyásolod őket már azzal, ahogy tájékoztatsz, ezért tiéd a felelősség jogos, hogy te viszed el a balhét.

Azt szoktam mondani, hogy az a jó testület, aki megbízik a pm-ben és hagyja dolgozni.

Ez most lehet, hogy nagyképűen hangzik, de nem fogok itt álszerény eszmefuttatásokba kezdeni, mert annak semmi értelme a gyakorlati életben. És ez nem a demokrácia félresöprése. Azért, hogy eljuss idáig nagyon sokat kell dolgoznod. Mert akárhogy is, de a testületed tagjai is nevüket adták ehhez a csapatjátékhoz, és meg kell őket győznöd (és nem dumával, hanem a tetteiddel!) hogy nem hozol szégyent rájuk.

A borzalom akkor van, ha többségében olyan a képviselőtestületed, akik eredetileg az ellenfeledet támogatták, netán a másik pm. jelölt is bejutott a testületbe, mert ugye ilyen eset is előfordul. No, akkor kösd fel a gatyádat! Nagyon karizmatikus embernek kell lennie annak, aki ezt a helyzetet úgy tudja kezelni, hogy békés együttműködés alakuljon ki végül is, és ne az örökös gáncsoskodás legyen a meghatározó. Sajnos ez a helyzet leginkább csak a vegetálás időszakát prognosztizálja a település életében. Az emberek nem megbocsátóak. Általában az egyéni érdekeik, sérelmeik vezérlik őket és nem az a magasztos cél, hogy mostantól a település érdeke a fontos, nem az ő személyes sértettségük. Mert akárhogy is nézzük alulmaradtak veled szemben és ezt nem bocsátják meg neked.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Te tenyleg polgarmester voltal?

Marka lstvan, 2017.04.18 18:55

Hat erdekes dolgokat boncolgatsz.